Граждани протестираха срещу застрояването на земеделски земи


Граждани протестираха срещу застрояването на земеделски земи
Снимка: Actualno.com

2871

Граждани излязоха на протест пред служебния вход на Народното събрание срещу застрояването на земеделски земи, предаде Actualno.com.

Те скандираха "Мафия", "Искаме природа, не искаме бетон!" и за пореден път се обявиха за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Какви са причините?

Гражданското недоволство бе заради минала от втори опит поправка в Закона за земеделските земи, която позволява масово застрояване в земеделски площи.

Става въпрос за поправката, която мина през Закона за посевния и посадъчния материал. Тя беше инициирана от "Обединени патриоти" и по-точно от депутата от НФСБ Йордан Апостолов, който е родом от Добрич.

Съгласно поправката, в земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната комисия. Така се удължава на практика до безкрай срокът да има инвестиционно намерение в земи със смесено предназначение, след като досега максималният срок беше 6 години и всъщност той изтече през миналата година.

На закона беше наложено вето от президента Румен Радев, с основен мотив, че при това положение собствениците на земи със смесено предназначение имат интерес да ги оставят да пустеят, докато някой не реши да строи.щ

Реакции

На въпрос дали има опасност в така създалата се ситуация да се позволи строителство в земи, които са защитени територии, Тома Белев от Асоциацията на парковете в България коментира, че за част от тези земи има такава опасност. Той даде пример със заменките за земеделски земи край Камчия, за които обясни, че са няколко вида. "На първо място бяха заменени дюни и плаж, които бяха обявени за земеделски земи, бяха обект на заменки. Зад тях други земеделски земи, които вече са земеделски земи, бяха също заменени, но вече като реални земеделски земи", каза Белев. По думите му в случая с плажа и дюните "те не могат да подновят решението си просто защото строителството там е забранено и не могат да използват тази промяна на предназначението. Но за земите, които са зад плажа, тоест на първа линия - това може да стане", уточни още Тома Белев.

"Тук съм, защото ме притеснява, че тези земи ще бъдат застроени, ще се направят едни празни хотели, ще се изперат едни пари - това ме притеснява най много", каза Николай Найчев, един от протестиращите.

"Притесняваме, че плодородни земи ще се използват за индустриални нужди, вместо да се произвежда на тях храна - българска, качествена, плодове, зеленчуци, зърнени култури. Искам поля, пълни с жита, не искам заводи", категорична бе Александра Савова, дошла с детето си на протеста срещу застрояването.

През цялото време засилено полицейско присъствие охраняваше мирната демонстрация.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички