Градим центрове за ремонт на електроуреди с пари от ЕС


Градим центрове за ремонт на електроуреди с пари от ЕС
Снимка: Thinkstock

2907

44,5 млн. лв. от общия бюджет на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., който е 563 млн. лв., ще отидат по оста за изграждане на центрове за ремонт на битови електроуреди. Целта е те повторно да влязат в употреба, а да не се превърнат в отпадъци, които замърсяват околната среда. С парите от ЕС ще може да се финансират и свързани с ремонтите дейности, пише "Стандарт".

Една от целите на мярката по ОП "Околна среда" е да се улесни достъпът на гражданите до центрове за подготовка за повторна употреба, т.е. за ремонт за електроуреди като печки и хладилници. В резултат хората по-често ще избират да поправят старата си кафе машина, сешоар или прахосмукачка, вместо да купуват нови. Сега при разваляне на малки домакински електроуреди трудно се намират майстори и хората предпочитат да ги хвърлят и да напазаруват отново.

За финансиране по програмата ще могат да кандидатстват общините и бизнесът, заявиха от Министерство на околната среда и водите. Ясно е, че средства ще се дават за ремонт на стари електроуреди, а не за гаранционно обслужване на нови.

Бенефициентите по процедурата сами ще трябва да намерят терените, върху които ще изградят новите центрове, както и да уредят собствеността върху земята. За експлоатацията на центровете за ремонт на електроуредите ще се издава документ съгласно законодателството по управление на отпадъците, за да се гарантира качеството на услуга, която ще предлагат.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички