Готов е единният стандарт за финансово управление на болниците


Готов е единният стандарт за финансово управление на болниците
Снимка: БГНЕС

4129

Здравният министър Кирил Ананиев е депозирал в Народното събрание единния стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението му. Така той отговори на въпрос по време на парламентарния контрол, свързан със състоянието на Специализираната болница за белодробни болести (СБББ) в Перник.

В понеделник министър Ананиев ще се срещне с кмета на Перник, за да обсъдят състоянието на лечебните заведения в града. Той посочи, че е изготвен и оздравителен план. По предварителни данни общите задължения на белодробната болница са 483 000 лв., като от тях 241 000 лв. са просрочени, посочи още министър Ананиев, цитиран от "Дарик".

До момента от болницата в Министерството на здравеопазването (МЗ) са постъпили искания за капиталови субсидии в размер на 761 000 лв. за медицинска апаратура и пречиствателна станция да отпадни води, но не е постъпило искане за средства за ремонт на сградата и на отоплителния котел, допълни министър Ананиев.

Основната цел на стандарта, депозиран в Народното събрание, е стабилизиране на финансовото състояние на болниците чрез общи правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки, отчитане на дейността и др., обясни министър Ананиев.

По думите му този стандарт и новият здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще представляват финансовата конституция за лечебните заведения. Министър Ананиев изрази убеждението си, че документът ще се ползва дори и от частните болници.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички