Готов е единният стандарт за финансово управление на болниците

Готов е единният стандарт за финансово управление на болниците
Източник: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев е депозирал в Народното събрание единния стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението му. Така той отговори на въпрос по време на парламентарния контрол, свързан със състоянието на Специализираната болница за белодробни болести (СБББ) в Перник.

В понеделник министър Ананиев ще се срещне с кмета на Перник, за да обсъдят състоянието на лечебните заведения в града. Той посочи, че е изготвен и оздравителен план. По предварителни данни общите задължения на белодробната болница са 483 000 лв., като от тях 241 000 лв. са просрочени, посочи още министър Ананиев, цитиран от "Дарик".

До момента от болницата в Министерството на здравеопазването (МЗ) са постъпили искания за капиталови субсидии в размер на 761 000 лв. за медицинска апаратура и пречиствателна станция да отпадни води, но не е постъпило искане за средства за ремонт на сградата и на отоплителния котел, допълни министър Ананиев.

Основната цел на стандарта, депозиран в Народното събрание, е стабилизиране на финансовото състояние на болниците чрез общи правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки, отчитане на дейността и др., обясни министър Ананиев.

По думите му този стандарт и новият здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще представляват финансовата конституция за лечебните заведения. Министър Ананиев изрази убеждението си, че документът ще се ползва дори и от частните болници.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.