Горанов: Ще си сътрудничим с ЕЦБ за банковия надзор

Горанов: Ще си сътрудничим с ЕЦБ за банковия надзор
Източник: БГНЕС

Днес ще изпратим официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в Министерски съвет.

„От страна на държавите-членки на еврозоната и Дания, която е в механизма ERM, беше подкрепена позицията, че всички държави-членки които имат желание да се присъединят към еврозоната и европейския валутен механизъм, трябва да осъществят близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор. В резултат на нашата официална заявка започва да тече проучване от страна на Европейската централна банка доколко нашето законодателство ще бъде адаптирано така, че надзорните решения на Европейската централна банка да имат правна сила и да са директно приложими за тези български банки, за които тя прецени, че иска директно да изпълнява надзорни функции“, каза още Горанов, цитиран от "Фокус".

Финансовият министър посочи, че съгласно правилата, подобно проучване трае от 6 до 12 месеца, като много зависи от това, доколко българските власти успеят да адаптират националното законодателство, за да гарантират стабилността на актовете на Европейската централна банка.

„Това, което ще изпратим днес, освен официалното заявление за близко сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор, е и проект за изменения на българското законодателство, така че да отговаря на изискванията на регламента. Ако в срока, който е по регламент, всичко върви добре, страните-членки на еврозоната заявиха, че в момента, в който тя даде положителна оценка, ще подкрепят присъединяването на българския лев към ERM-2, което е изминаване на по-голямата част от пътя към еврозоната“, обясни Горанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.