Горанов: Ще продължим политиката за нарастване на минималните доходи


Горанов: Ще продължим политиката за нарастване на минималните доходи
Снимка: БГНЕС

3321

Ще продължим политиката си за изпреварващо нарастване на минималните доходи. Тя може да бъде критикувана като нов данък върху производството, но се видя, че обратното разрушава пазара на труда и на него остават само хора без квалификация. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на ежегодната среща на бизнеса с правителството.

Различни теми на форума дискутират премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, управителят на БНБ Димитър Радев, анализаторът Иван Кръстев и др.

По думите на Горанов корупцията е предимно емоционална категория дотолкова, доколкото ако се превърне в реалност, трябва да е предмет на наказателно преследване. "И ако погледнем към данните от последните социологически изследвания, се вижда, че ние далеч не държим първото място - едно общество като българското, което постига един от най-високите ръстове на икономиката, няма как да е най-неуспешното от гледна точка на правилата", каза Горанов, цитиран от БГНЕС.

„Образованието е приоритет на страната, особено с инвестиции в средното образование като фактор за развитието на икономиката и бизнеса и липсата на кадри. Но големият проблем е висшето образование, чиято система е изградена консервативно и затворено и е отдалечена от реалностите на икономиката”, подчерта министърът.

"Грешният стимул за масовизация доведе до пълна деградация и до отблъскване на младите българи, които предпочитат да учат в чужди ВУЗ-ове. Добрата новина е, че тази тенденция малко по малко се обръща. Преди са се връщали у нас хора над 40 г., докато сега си идват млади хора във възрастовата граница 20-29 г. Тук започват да растат и доходите, което е белег, който задържа квалифицираните кадри у нас. Между 2000-2016 г. имаме нарастване в пъти на производителността на труда, което дори се случва в период на криза . Но кризата на пазара на труда крие и нови възможности. Къде са предимствата на сегашната криза? Българският бизнес започва да се приспособява към по-интензивно производство, с повече модернизации и нови технологии", каза Горанов.

Тенденции в ЕС

Централните банки започнаха да говорят вече за разширяване на икономиката, заяви друг от участниците във форума Гунтрам Волф, директор в Брюгел.

Миграцията в ЕС вече стана сила в икономиката. Един от примерите е Великобритания, с пристигането на мигрантите, където те са вече икономическа сила, каза той. В Германия имаме също значителна част мигранти, което оказва поддръжка на икономиката и така квалифицираните местни работници отиват на по-високи нива в йерархията, смята той. Възприятието на миграцията е доста различно от реалността. Ако питаме гражданите на различните европейски страни какъв процент са емигрантите- мюсюлмани ще се окаже, че те надценяват техния брой, т.е. има изкривена представа по темата. Съпротивата в европейските страни към миграцията, идваща от страни извън ЕС е много по-голяма, отколкото от миграцията на хора от страни на ЕС, каза Волф. Според Евростат българското население е намаляло между 1.5-2 млн. души от времето на падане на Берлинската стена, което е тревожно. В Източна Европа се получава дефицит на работна ръка, което е спирачка за развитието. И какво трябва да направи в тази ситуация България? Висшето образование и инвестицията в него може да подсили миграцията на младите хора, но разширяването на средното образование би могло да има позитивна роля в икономиката. Необходими са и силни институции за намаляване на корупцията, смята Волф.

В доклада на МВФ от декември 2017 г. се говори за силната финансова система в България, което е също гаранция за успех. Има разговори за въвеждане на еврото, но в Западна Европа има съпротива срещу това България скоро да влезе в еврозоната и това не е тайна. Общественото мнение в Германия говори за това, че хората там са доста скептични, посочи Волф. Знаете какви са критериите- номиналната конвергенция, за което ще ви уверят, че тук страната ги е изпълнила, но по- неясни са нещата при икономическия растеж в България, която догонва Европа, въпреки, че той е с добри показатели. Неофициалният критерий е за институционалното качество- в Германия има безпокойство, че в България може да се случи нещо като гръцкия опит - липса на финансова дисциплина, нестабилна финансова система, спад на БВП.

Много хора имат това опасение, подчерта Волф. Българските намерения доказват пред ЕС, че България в момента води една стабилна финансова политика и може да нарасне доверието в страната ми, което би било едно фантастично послание, но скептицизма все още е на високо ниво и трябва да се отчете, заключи Волф.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички