Горанов: Опростените дългове на вероизповеданията са малки на фона на приходите в бюджета


Горанов: Опростените дългове на вероизповеданията са малки на фона на приходите в бюджета
Снимка: БГНЕС

2179

Едно от вероизповеданията дължи по-голяма сума, но ако не се опростят дълговете, целта за спиране на влиянието отвън нямаше да бъде осъществена. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти във връзка с опрощаване на дълговете на вероизповеданията.

„Случаят действително е по-особен. Тук не говорим за стопански или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания. Основната цел на закона, както е известно и след участието ми в КСНС, беше в максимална степен и бързо да намалим възможните влияния на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания, които да ги тласкат като мрежа за нездравословно влияние върху процесите в нашето общество. Това, което се оказа, е, че едно от вероизповеданията действително дължи по-голяма сума и ако не се беше взело това решение във вида, в който днес на първо гласуване се подкрепи, на практика целта на закона скоро нямаше да бъде изпълнена. Т.е. през цялата 2019 г. полагащата се субсидия за това вероизповедание нямаше да достига дори за покриването на тези задължения. Те биха могли да бъдат реализирани чрез продажбата на религиозни имоти, но това е изключително чувствителна тема“, коментира Горанов, цитиран от "Фокус".

По думите му размерът на сумата представлява относително малка сума на фона на 40 млрд. приходи в бюджета. На въпрос дали това може да се счита като държавна помощ, Горанов заяви, че такива могат да се предполагат, доколкото вероизповедияната осъществяват търговска дейност и има конкуренция между тях, каквито са предпоставките за държавна помощ. „В случая обаче според мен не би трябвало да се говори за държавна помощ“, допълни Горанов.

Попитан дали може президентът да опрости тези вземания на вероизповеданията, Горанов посочи, че това е негово правомощие, а преценката на народните представители е била те да предложат този механизъм.

Източването на НОИ

"Ако бъде доказан случаят в НОИ в Силистра, ще покаже до каква наглост може да достигнат злоупотребите в социалната система.", Така финансовият министър коментира разкритията за мащабно източване на бюджета на осигурителния институт.

Той определи случая в Силистра като изключително неприятен. „Нека да оставим органите на реда и прокуратурата да си свършат работата. Ако има доказани такива престъпления, това само показва до каква наглост може да достигнат злоупотребите в социалната система“, допълни Горанов.

На въпрос за колко средства става дума, министърът заяви, че към момента информацията е твърде оскъдна. „Ако говорим за пенсиониране на служители в рудодобива, те се пенсионират при условията на първа категория труд, с доста прилични месечни пенсии. Това, ако се мултиплицира в години, може да води до милиони“, допълни финансовият министър.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички