Горанов: Ако поискаме да влезем в ERM-2, преди да сме готови, ще ни откажат


Горанов: Ако поискаме да влезем в ERM-2, преди да сме готови, ще ни откажат
Снимка: БГНЕС

3395

Искането България да влезе в така наречената чакалня на еврозоната, известна като механизма ERM-2, ще бъде отправено, когато страната е подготвена и има подкрепата на другите членки. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите в оставка Владислав Горанов.

Той посочи, че страни, които са оказвали натиск да влязат в механизма на по-ранен етап, са получавали откази. Обясни, че преди страната да отправи такова искане е важно да се извърви дипломатически път, при който България да получи нужната подкрепа от ключовите членове на общия валутен съюз. Такъв съвет то получили от финансовите министри, които участват в ЕКОФИН.

Горанов съобщи и че за 12 декември имал насрочена среща по въпроса с германския си колега Волфганг Шойбле, но я бил отказал заради оставката на правителството, тъй като нямал достатъчно дълъг хоризонт на поста, за да води подобни разговори.

Отговорът на Горанов беше към питане от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. В питането си той защити тезата, че е наистина рано да се говори за приемане на еврото, но ще е от полза за България да влезе в чакалнята, където се спазва строга дисциплина и може да се стои с години.

"На този етап имаме котва – фиксираният курс на лева към еврото. Важното е задържим тази котва, другото неминуемо ще дойде", обобщи Горанов.

Той допълни, че няма фиксирана дата за влизането на България в еврозоната, нито е добра тактика да се настоява за такава, защото това дразнело европейските партньори. "Вие знаете, че отдавна сме готови за Шенген, но не сме вътре", даде пример той.

В отговор на друг въпрос, отново от Реформаторите, но свързан с присъединяването на България към Европейския банков съюз, Горанов припомни, че само един от стълбовете на тази структура работи - за надзора. Той посочи и че след завършилия през лятото стрес тест на банките в България, в момента се проверява как работят БНБ и Комисията за финансов надзор. Очаква се Световната банка и МВФ да са готови с този анализ през май-юни. Освен това Горанов припомни, че влизането в този единен надзор не е едностранен процес. Той насърчи следващите управляващи да продължават да работят по тази цел.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички