Горанов за бонусите в Агенцията по вписвания: Да не дамгосваме всички служители


Горанов за бонусите в Агенцията по вписвания: Да не дамгосваме всички служители
Снимка: БГНЕС

2424

Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписвания заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Поводът за изказването му е информацията, че в Агенцията по вписванията, която отговаря за Търговския регистър, са си раздали огромни бонуси за "постигнати резултати". Припомняме, че през лятото регистърът бе недостъпен в продължение на седмици, което причини сериозни проблеми за бизнеса. Част от бонусите са досигнали 20 000 лева.

Министърът каза, че не е запознат какво са си раздали в едно звено второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието.

„След 2012 г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част”, каза Горанов, цитиран от БГНЕС. Той предположи, че ръководството на Агенцията на база на оценка е определило подобни допълнителни възнаграждения. 

„Но дотук коментираме само предположения. На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение, особено имайки предвид, че системата на заплащане в бюджетната сфера предвижда такъв механизъм и той е регулярен в последните повече 6 години”, заяви Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички