Горанов за Изборния кодекс: Не искахме да оставяме грешно впечатление


Горанов за Изборния кодекс: Не искахме да оставяме грешно впечатление
Снимка: БГНЕС

1986

Промяната на позицията на ГЕРБ за изборното законодателство от вчера е свързана с усещането ни, че се отдалечихме от хората, не толкова от страх пред БСП. Ние сме политическа сила и това се мери с избори. Не искахме да оставяме впечатление в хората, че променяме избирателните права и ги лишаваме. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред bTV във връзка с отмяната на промените по Изборния кодекс.

"Създаде се едно грешно впечатление, че отнемаме права на избирателите заради някаква конюнктурна цел. Тази грешка беше допусната, защото се опитахме да отговорим на желанията на повече партии в парламента. Ние търсихме позициите на всички парламентарни партии. Няма никаква причина ГЕРБ да е срещу преференциалното гласуване. Напротив. Ние не сме съобразили с ДПС. Съобразихме се с мненията, че преференциите понякога дават възможност за корпоративен вот. Това означава, че при ниска избирателна активност някой може да положи огромни усилия и да пренареди листата", обясни още финансовият министър и допълни, че "някой родител може да се дръпне повече и надълбоко, за да стане синът му народен представител. Няма да казвам имена. Влезте в статистиките и ще разберете за кого говоря. Не мисля, че в ГЕРБ има такива хора."

"Тук говорим за сянка към преференциалния вот, която може да пренареди листата по нечестен начин. Добрата страна на преференциалното гласуване е, че хората имат възможност да изберат човека, който най-много им харесва", допълни още той.

По думите му "БСП още страдат за времето, когато Сергей Станишев им заяви: Или гласувате за председателя на ДАНС, или правителството пада. Сегашното правителство е избрано с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти. Не сме влизали в договорки с ДПС."

Той допълни още, че ще има нова ЦИК: "Ще си понесем щетите като партия за това, че си сменяме мнението в последния момент. Усетихме, че се отдалечаваме от хората и взимаме необходимите мерки."

Какво каза Горанов по повод смяната на касовите апарати прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички