Гинка Върбакова се отказа от бизнеса си със слънчева енергия


Гинка Върбакова се отказа от бизнеса си със слънчева енергия
Снимка: БГНЕС

2660

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова излиза от дружествата си, които се занимават с производство на слънчева енергия. Вероятната причина е опит да се спаси сделката с ЧЕЗ. Неотдавна Комисията за защита на конкуренцията не разреши придобиването на компанията тъкмо с мотива, че при евентуална сделка ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия.

През последните дни Върбакова е започнала разместване в шестте дружества, свързани със слънчеви централи, съобщава Mediapool. Тя е излязла от управата именно на дружествата с фотоволтаиците – "Диана хънт" ЕООД (което управлява едната ВЕИ централа в с. Мало Конаре), "Еко-Строй инженеринг" ЕООД (оперираща втората мощност в Мало Конаре); "Улер 2009" ЕООД (третата мощност в Мало Конаре); "Евро бетон" ЕООД (стопанисващо четвъртата централа в Мало Конаре) и "Риал Стейтс" ЕООД (отговаряща за двете фотоволтаични полета в с. Сбор, Сакарджа). Това е отразено на 12 и 13 септември в Търговския регистър.

Върбакова все още притежава 80 на сто от дружеството "Солар Грийн Енерджи", което на свой ред е собственик на горните пет фирми. Другите 20 процента във фирмата са на баща ѝ Никола Пайтаков чрез фирмата му "АВС Къмпани".

Според неназовани от медията анализатори това е вероятно стъпка Върбакова не да спаси сделката, а дадения депозит от 5 млн. евро при подписването на предварителния договор през февруари. Според него тя имаше срок от 9 месеца да доплати сделката. Това обаче е невъзможно заради позицията на антимонополната комисия, която Върбакова обжалва. Наскоро обаче се разбра, че съдът е насрочил дело по жалбата ѝ чак за следващата година.

От централата на ЧЕЗ коментират през медията, че Върбакова ги е информирала за предприетите стъпки, които целят приключването на сделката в срок.

Според КЗК, цитирана от сайта, няма смисъл от ново разглеждане на сделката, защото в решението по случая няма условие за разделяне с част от активите.

От "Инерком" обаче не са отговорили официално какви действия могат да се предприемат за финализирането на сделката с ЧЕЗ.

Припомняме, че придобиването на елдружеството предизвика сериозен скандал през февруари, а пет месеца по-късно Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката. "Инерком" обжалва решението, но делото за разглеждане на казуса по същество е насрочено чак за май 2019 г., докато срокът за изплащане на сумата по придобивката изтича през ноември тази година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички