Германският външен министър: Политиката не трябва да се меси в решението на Volkswagen


Германският външен министър: Политиката не трябва да се меси в решението на Volkswagen
Снимка: Getty Images/Guliver

2299

Решението на Volkswagen за инвестиции е изключително важно, но то ще бъде взето от фирмата, тук политиката не трябва да се меси. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас след официална среща с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде "Фокус".

Коментарът му бе по повод информацията, че автомобилният производител Volkswagen смята да изгради свой завод на Балканите, като един от основните претенденти за вложението е България.

Маас коментира и задалата се ситуация в Австрия, при която вицеканцлерът Щрахе беше уличен в злоупотреби с власт. Мааст изрази надежда обстановката да се разреши последователно и бързо. „Ние искаме да работим с новото австрийско правителство, надявам се Австрия да говори с проевропейски глас в ЕС. Искаме да имаме добри отношения и имаме добри отношения“, добави той.

Маас се срещна и с премиера Бойко Борисов, както и с президента Румен Радев. След срещата държавният глава коментира, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват механизми за своевременно вземане на решения и реакция и още по-тясна интеграция в областта на отбраната и сигурността.

„За България,Германия е стратегически партньор в ЕС и много близък партньор в НАТО“, посочи Румен Радев и добави, че страната ни разчита на германска подкрепа за модернизация на Българската армия и за пълноценната интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в рамките на общите европейски проекти, включително и финансирани чрез Европейския фонд за отбрана. „Българската отбранителна индустрия е предпочитан доставчик в редица държави и Германия може да участва в нейната технологична трансформация“, отбеляза още президентът.

Обща бе оценката, че устойчивата тенденция на ръст в двустранния икономически обмен между България и Германия, който вече надхвърля 8 млрд. евро, създава предпоставки за последващо разширяване на инвестиционното сътрудничество. „За България е особено важно, че германските инвестиции не са само в сферата на финансовите институции и инструменти, а преди всичко в реалната икономика и в производството“, подчерта държавният глава. Румен Радев и Хайко Маас отбелязаха значението на въвеждането на дуалното обучение в България, което насърчава професионалната квалификация и реализация и е реален фактор за намаляване на младежката безработица.

България и Германия споделят обща позиция за необходимостта от енергийна диверсификация в Европа, беше подчертано още на срещата.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички