Герджиков: Подготвяме намаляване на административната тежест


Герджиков: Подготвяме намаляване на административната тежест
Снимка: БГНЕС

3392

Нашето правителство има желание да направи няколко стъпки по посока на подобряване на бизнес климата. Това заяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков в приветствието си при откриване на бизнес форума „Пътна карта на бизнеса 2017”, предаде репортер на БГНЕС.

На откриването на дискусията изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, един от организаторите на събитието подчерта, че проблемите на бизнеса не са нерешими, стига да има политическа воля за това. Има нежелание да се решават те и това би трябвало да е наша тема, каза той.

Просперитетът на една държава се гради от икономиката, започна приветствието си премиерът. Нашето правителство има желание да направи няколко стъпки по посока на подобряване на бизнес климата, продължи Герджиков. В много области все повече се увеличават фискалните проблеми за бизнеса, в бюджета се предвиждат все повече приходи от такси, като по този начин те играят ролята на скрити данъци, заяви премиерът.

Правителството подготвя намаляване на административната тежест за бизнеса, каза Герджиков.

"Имаме нужда от подобни форуми и съм убеден, че той ще даде резултати, защото просперитетът се дължи най-вече на икономиката, а нашето правителство има амбицията да направи няколко положителни стъпки за по-добър бизнес климат", посочи той.

Има сериозно разминаване между нуждите на нашия бизнес и това, което предлага образователната ни система, насочи Герджиков поглед към друг сериозен проблем на предприемчивите хора у нас с идеята да чуе позицията на бизнеса и институциите в България.

По много показатели в бюджета ни има разхищения, парите не се харчат ефективно, заяви от своя страна експертът и бивш зам.-финансов министър Любомир Дачев.

Управлението на публичните финанси трябва да бъдат неутрални към икономическия цикъл, каза той. Макар в последните години да се налага мнението, че бюджетите трябва да се намесят по-активно, тъй като банките са по-пасивни.

Имаме слаб административен и управленски капацитет, липсва ефективна система за управление на разходите, подчерта Дацов.

Един от основните проблеми на ЕС, поради което той върви по-бавно в развитието си е свръхзадлъжнялостта, посочи експертът и направи кратък анализ на днешната ситуация в общността.

Косвените данъци директно влияят на конкурентоспособността на икономиката и те трябва да бъдат намалени, за да стигнат до едно приемливо ниво, подчерта Дацов. Имуществените данъци у нас са няколко пъти по-ниски спрямо европейското ниво. Но около 70%-80% от българите имат собствено жилище и те не могат да се пипат по чисто социални причини, коментира той.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички