Газовият хъб "Балкан" ще ни струва допълнителни 470 млн. лв.


Газовият хъб "Балкан" ще ни струва допълнителни 470 млн. лв.
Снимка: Getty Images/Guliver

4079

България ще плати около 470 млн. лв. лихви за изграждането на инфраструктурата към газовия хъб "Балкан", по която ще тече газ и от "Турски поток". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушване в парламента.

Изпълнител на проекта ще бъде саудитският консорциум "Аркад", който спечели търга за изграждането на новата газопреносна мрежа. Дружеството ще построи инфраструктурата със свои средства на стойност от 2.15 млрд. лв., а България ще му се издължи разсрочено за 10 години при 4.1% лихва.

"Аркад" подадоха оферта, която дава възможност да се включим в бюджета на обществената поръчка. Цената на ресурса, предложена от компанията, е 4.1%", посочи Петкова. По думите ѝ лихвата е много добра, но държавата ще търси още по-изгодни условия, търсейки заем от финансовите пазари.

Предстои да се подпише договора и строителството на новата газова мрежа да започне. „Работим с ясни срокове, искаме проектът да бъде готов до началото на 2020 г.“, категорична бе Петкова.

Интерконекторът с Гърция

Ключово значение за газов хъб „Балкан“ има и интерконекторът между Гърция и България. „Този проект е ключов не само за двете държави, но и за целия Европейски съюз. Неслучайно е включен в 7-те топ приоритета на ЕС в енергетиката“, посочи министърът.

Брюксел ще отпусне 33 млн. евро за интерконектора, тъй като спомага за реализирането на Енергийния съюз, обяви еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу. Днес Европейската комисия официално потвърди финансирането, ще бъде отпуснато по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014 – 2020 г.

Тя изрази надежда, че всички обществени поръчки за газовата връзка ще бъдат приключени на време и строителството ще започне в началото на юни. С капацитет от 3-5 млрд. куб. м газ интерконекторът покрива годишното газово потребление на България, давайки възможност за реална диверсификация на газовия доставчик. „Този проект ще ни даде друг, различен източник за доставка на природен газ“, каза Петкова.

Газовата връзка с Гърция дава възможност и за доставки на втечен газ. По думите на енергийния министър вече има голям интерес от международни компании, доставчици на втечнен газ.

Голямата цел е либерализация на пазара на природен газ. „Искаме да създадем условия за пазарното развитие на търговията с природен газ“, каза Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички