Газовата връзка с Гърция продължава да напредва устремно


Газовата връзка с Гърция продължава да напредва устремно
Снимка: IGB

3011

България и Гърция официално подписаха споразумение, с което се урежда данъчния режим на междусистемната газова връзка с южните ни съседи за 25 години напред.

Потвърждаваното на стабилен данъчен режим за целия период на експлоатация на газопровода IGB е част от финансовия модел на проекта и елемент от окончателния бизнес план. Основните условия на споразумението са одобрени от Министерския съвет на Република България и са потвърдени от гръцките данъчни власти, като предстои ратификация на документа, подчертават от IGB.

Компанията посочва и, че споразумението всъщност потвържава ангажимента за бърз строеж на газовата връзка.

Същевременно двамата изпълнителни директори на проектната компания Теодора Георгиева и Константинос Караянакос подписаха и договора за реципрочен заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 109 млн. евро. Заемът ще бъде усвоен от БЕХ и е обезпечен с държавна гаранция. Потвърждаването на финансовата структура на IGB позволява на проектната компания да активира и договорите за доставка на линейни тръби и за проектиране, доставки и строителство на интерконектора. Договорите с избраните изпълнителни – гръцките компании Corinth Pipework Industries S.A. и АVAX S.A., също бяха подписани в рамките на посещението на гръцкия енергиен министър Константинос Хадзидакис.

По време на официалната церемония бяха подписани и обвързващи договори за пренос на газ с търговците, резервирали капацитет от газопровода. В рамките на дългосрочен ангажимент, с компаниите „Булгаргаз“, DEPA S.A. и Edison се уговорят услугите по пренос на газ, в това число газ през Южния газов коридор, към българския пазар. Реалният пренос ще започне след въвеждане на газопровода IGB в търговска експлоатация, като планираният срок за това е края на 2020 г., което съвпада с графика за въвеждането в експлоатация на ТАП.

Акционерите в проектната компания БЕХ и IGI Poseidon положиха подписи под актуализирано акционерно споразумение, с което се приема окончателният бизнес план на IGB , както и окончателния бюджет за строителството на газовата връзка. Бе подписано и решение на Общото събрание на ICGB, с което се одобрява увеличението на капитала на проектната компания с 42 400 000 евро. Съветът на директорите на компанията е преизбран с мандат от 3 години, като е гласувано доверие на двамата изпълнителни директори за управление на компанията през периода на строителство и въвеждане в експлоатация на газопровода.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички