ГЕРБ предлага замърсяващите въздуха да полагат общественополезен труд

ГЕРБ предлага замърсяващите въздуха да полагат общественополезен труд
Източник: Facebook/Andonov Karavelov

Общественополезен труд за хората, които горят боклуци и така замърсяват въздуха - това ще предложат от ГЕРБ като нова мярка в Наказателния кодекс (НК). Това е казал председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, съобщава в. "24 часа".

Съгласно намерението, всеки, който гори боклуци - най-вече гуми, пластмаси, ще трябва за срок от 20-30 дни да чисти градинки и паркове. За да бъде прието наказанието във възможно най-кратък срок, се използва фактът, че в момента НК е отворен на 3 места по съвсем други поводи, включително за подсилването на наказанията при случаи на домашно насилие. Така реално текстът за замърсяването на въздуха ще може да влезе направо на второ четене и да бъде приет скоростно.

Според Кирилов пробацията още не се използва за замърсяване на въздуха и водите, а се налагат само глоби и наказателни постановления, но това не е достатъчно. И сега съществува член 352 от НК като обща разпоредба - който замърсява водите, въздуха и застрашава живота и здравето на хората, се наказва със затвор от 1 до 5 г. и глоба от 5000 до 30 000 лв. Проблемът обаче е, че от малоимотните граждани, които живеят при тежки условия, каквото и административно наказание да им се наложи, няма какво да им се вземе, обясни Кирилов.

Искането за криминализиране на нерегламентираното горене на отпадъци е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която преди 2 седмици прати писмо до правната комисия в НС по въпроса.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.