Френската "Фраматом" потвърди интерес към АЕЦ "Белене"

Френската
Източник: Министерство на енергетиката

Френската енергийна компания "Фраматом" има готовност за участие в процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене". Това стана ясно по време на среща между енергийния министър Теменужка Петкова и вицепрезидента на компанията Фредерик Леливър.

Двамата разговаряха днес в Министерството на енергетиката, съобщиха оттам.

Петкова запозна участниците в срещата с решението на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип. В тази връзка в Министерството на енергетиката бе разработена процедура за избор на стратегически инвеститор, която ще премине през девет етапа.

Българската страна ще участва в проекта с всички относими материални и нематериални активи и ще има блокираща квота. В изпълнението на над 30% от дейностите по проекта се очаква да участват български компании.

Г-н Леливър подчерта, че от страна на „Фраматом“ е налице готовност за участие в процедурата и очакват нейното започване. По думите на министър Петкова в момента се подготвят необходимите документи и се очаква процедурата да стартира в началото на 2019-та година.

„Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, допълни тя.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.