Франция продаде част от дела си в Renault


Франция продаде част от дела си в Renault
Снимка:

2724

Френското правителство осъществи операция по продажбата пакета акции в компанията Renault, който беше придобит от него преди 2,5 години, когато министър на икономиката беше сегашният президент Емануел Макрон. Това съобщи Агенцията за държавно участие в икономиката, цитирана от AFP.

През 2015 г. придобиването на тези акции, което увеличи делът на държавното участие от 15,01% - на 19,74%, доведе до рязко влошаване на отношенията с партньора на Renault - автомобилната компания Nissan. Японската страна беше недоволна от увеличението на дела, което даде възможност на френското правителство да удвои своето право на глас като дългосрочен инвеститор. След това, ставайки кандидат за президент, Макрон пое като едно от предизборните си обещания да нормализира тази ситуация.

Сега операцията за продажба на акции се оказа изключително изгодна за френската държава, поради разликата в котировката - тя й донесе приход от над 55 милиона евро. Като цяло държавата се раздели с 4,73% от капитала на Renault, като намали дела си на ниво от 15,01%. Целият пакет от 14 милиона акции беше продаден за 1,21 милиарда евро, които постъпиха в сметката на Агенцията на държавно участие в икономиката.

В същото време 10% от продадените акции бяха купени от самия концерн Renault за 1,4 милиона евро. Това стана в рамките на програмата на корпорацията за закупуване на собствени акции.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички