Франция отчете рекорден износ на вино и спиртни напитки

Франция отчете рекорден износ на вино и спиртни напитки
Източник: iStock/Guliver

Френският износ на вино и спиртни напитки е скочил с повече от милиард евро миналата годна, като отбелязва рекордно ниво, предизвикано от ръст на продажбите на коняк, съобщава търговска организация.

Броят на касите с по 12 бутилки, изпращани в чужбина, се е увеличил с 5%, стигайки до 198.6 милиона, докато стойността на износа се е покачила с 8.5%, достигайки 12.9 млрд. евро, показват данни на Федерацията на френските износители на вино и спиртни напитки (FEVS), цитирани от AFP.

Износът на коняк отбеляза ръст, като се покачи с 8.7% по обем и с 10.8% по стойност.

Износът на вино също се е покачил през 2017г.- нараствайки с 6% на обем и 9.6% по стойност, след като за предходните 4 години е имало проверка заради голямата ценова конкуренция.

Докато износът към други държави-членки на ЕС започна отново да се повишава през изминалата година, по-голяма част от експанзията се дължи на продажбите в други страни, по-специално в Северна Америка и Азия.

Доставките до САЩ са се покачили с 10% до над 3 млрд. евро, което превръща този пазар в най-голям за френското вино и спиртни напитки.

Износът в Китай е с 25% по-висок, до над 1.2 млрд. евро, поради нарастването на средната класа и урбанизацията на населението.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.