Фондът за лечение на деца ще води чужди лекари у нас

Фондът за лечение на деца ще води чужди лекари у нас

Промяна при лечението на деца в чужбина. Фондът към здравното министерство вече ще може да води чужди лекари у нас. Това предвижда обновеният правилник.

Заради проблеми с осигуряването на скъпоструващи медицински изделия за деца Фондът и Министерство на здравеопазването ще организират съвместно обществени поръчки.

9-годишната Самуела страдаше от животозастрашаващо гръбначно изкривяване. Година след поставянето на скъпоструващи импланти, с помощ от дарители, детето вече е добре. Самуела така и не получи от Фонда за лечение дългочаканите 100 000 лева за импланти. Аргументите – единствената болница, в която могат да лекуват детето, не била организирала обществена поръчка, при положение че не е задължена по закон, разказва Нова телевизия.

Заради сигналите за десетки случаи като този на Самуела Фондът и Здравното министерство вече ще провеждат обществените поръчки за скъпи медицински изделия.

„Целим да гарантираме медицински изделия да бъдат осигурени за всички нуждаещи се деца, независимо от болницата, в която се лекуват”, каза д-р Ирина Ковачева от Дирекция "Медицински дейности" към Министерството на здравеопазването.

Как точно ще функционира системата все още не е ясно, но според здравните власти промените щели да бъдат факт до месеци. Междувременно Фондът вече ще може да води у нас лекари от чужбина.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.