Финансирането на българските медии в Сърбия ще се увеличи тройно

Финансирането на българските медии в Сърбия ще се увеличи тройно
Източник: Президентство

Тройно ще нарасне финансирането на деветте български медии в Сърбия. Това беше договорено на срещата между президентите Румен Радев и Александър Вучич.

След срещата в спортната зала в Димитровград с българското национално малцинство в Сърбия двамата президенти казаха, че финансирането на българските медии ще се увеличи три пъти до 535 000 евро годишно. Увеличението ще влезе в сила в близките дни.

„По отношение на проблемите на нашето национално малцинство – има два типа нарушаване. Едните са чисто организационни или финансови – президентът Вучич ги решава от раз. Той показа тези два дни как конструктивно могат да се решават тези проблеми. И за финансирането на българските медии – вчера на обяд се постави въпросът, последва веднага връзка с нашите медии тук. 9 медии на български език дадоха своите заявки. Президентът Вучич още вчера вечерта разписа три пъти по-голям бюджет от настоящия, който ще влезе в сила до няколко дни“, подчерта Румен Радев, цитиран от "Дарик".

По-рано в спортната зала в Димитровград се състоя съвместна среща на президентите Румен Радев и Александър Вучич с българското национално малцинство в Сърбия. Това е първата по рода си среща на двама действащи президенти с представители на българите в съседна Сърбия. Още от първия ден на посещението на българския държавен глава в Сърбия беше изразена и категорична готовност от двете страни за видимо подобрение и решаване на проблемите на българското малцинство.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.