Фандъкова щяла да защитава зелените площи в София


Фандъкова щяла да защитава зелените площи в София
Снимка: БГНЕС

11811

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройство и застрояване на Столична община и се надяваме да бъдат одобрени от народните представители, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти днес (20 февруари), предаде БГНЕС.

За първи път въвеждаме терминология и възможност да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение зоната, за която става дума и високите сгради да имат само на определени места, а не да никнат като гъби навсякъде в София, заяви Фандъкова.

Заставаме зад исканията на гражданите, но и ние сме длъжни да спазваме закона, обясни тя и продължи: Главният архитект е глобяван от съда за неизпълнение на съдебни решения, точно защото търси решение да реши казуси, останали от миналото и чрез вратички в закона.

Моята цел е да се затвори вратичката в закона за построяване на неограничено високи сгради в така наречените ъглови терени, каза столичният кмет.

Припомняме, че по-рано ключови промени между първо и второ четене в Закона за устройство и застрояване на София внесе администрацията на столичния район "Младост". Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева представи промените, които са три на брой.

Най-важната, която засяга цяла София, касае отмяната на параграф 27 от преходните и заключителни разпоредби на закона. Там е записано, че може след решение на Столичния общински съвет да се изменят подробни устройствени планове (ПУП) в урегулирани поземлени имоти, предвидени за зелени площи – градини, паркове и лесопаркове. Точно ПУП-овете оказват обаче какво може да се прави върху даден имот и какво е забранено и така практически решението за бъдещи нови високи сгради е в ръцете на старейшините. Затова и Иванчева иска целият параграф да бъде премахнат, тъй като е двусмислен и може всъщност да позволи строителство в зелени площи.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички