Фалит грози БНТ?


Фалит грози БНТ?
Снимка:

4461

На прага на избора на нов генерален директор на БНТ телевизията е изправена пред фалит. Пари за заплати има до октомври. Това твърди в своя публикация Клуб Z, като се позовава на свои източници.

Миналата седмица синдикатите на обществената медия излязоха с писмо до премиера Бойко Борисов, в което предупреждават, че натрупаните дългове са за 35 милиона лева и настояват за спешна помощ от държавата. Реалното число обаче е почти двойно. БНТ има да покрива задължения по договори за около 60 милиона лева - почти колкото е бюджетът ѝ за тази година (67,7 милиона лева), научи Клуб Z от източници в телевизията.

По стара "традиция" всеки нов генерален директор поема медията с 20-30 милиона лева задължения, натрупани основно заради невъзможността да се заплаща таксата за цифрово излъчване. Изключение не прави и Константин Каменаров (който подаде оставка предсрочно в края на миналия месец). През 2017 г. той заварва БНТ с 25 милиона лева дълг.

В мандата си (от септември 2017-а) Каменаров е сключил договори за близо 30 милиона лева за спортни права за различни периоди, някои от които и тригодишни. В момента обаче БНТ трябва да заплати 3 милиона лева заради настъпил падеж, иначе всеки момент, включително днес или утре излъчването на мачовете може да спре.

Всяка година по закон БНТ е длъжна и да дава не по малко от 10 процента от бюджета си за български филми, което не е правено от години поради недоимък. Това са малко над 6 милиона лева, като в случая трябва да бъдат извършени плащания за 2018-а, както и за настоящата година - което прибавя към задълженията още над 10 милиона лева. Последното нещо, което е произведено, са двата детски сериала, одобрени преди мандата на Каменаров, като по този начин се е изпълнила и квотата за детски предавания.

Има и спечелени обществени поръчки за 5 милиона лева, които също чакат плащания. Те са предимно за техника, строителство, ремонти на студиа.

Най-големият проблем за БНТ в момента са сключените договори за спорт. На канала БНТ3 се залага като на бъдещ спортен канал, каквито вече утвърдени имат и бТВ, и Нова тв. Идеята бе той да се превърне с времето в конкуренция на спортните канали на двете търговски телевизии. Според представители на сегашното ръководство на телевизията обаче сключените договори са твърде много.

БНТ инвестира и в някои скъпи външни продукции, най-успешната от които е "Стани богат". Популярното състезание е с бюджет 4,4 милиона лева на година (или над 20 000 лева на състезание). В същото време приходите от реклама са се увеличили до над 20 милиона лева за миналата година при над 7,5 милиона лева за 2017-а, но това се дължи на Световното първенство по футбол. БНТ обаче има ограничение по закон за честотата и времетраенето на рекламните блокове, каквото търговските телевизии нямат и вероятно тази година приходите от реклама ще се върнат до обичайните си нива.

Временно изпълняващият длъжността директор Емил Кошлуков коментира пред Клуб Z, че твърденията за фалит са силно преувеличени, но държавата трябва да намери по-трайно решение на проблема с финансите.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички