Facebook с нова чистка на фалшиви руски страници и профили

Facebook с нова чистка на фалшиви руски страници и профили
Източник: Getty Images/Guliver

Социалната мрежа Facebook премахна десетки страници, групи и профили от Русия, които са били измамнически - не е било установено кой стои зад тях и каква е целта им, предаде AFP.

Тези действия на компанията и в нейната имидж-ориентирана социална мрежа Instagram са част от продължаващата битка срещу "координирано неистинско поведение".

"Открихме две отделни, несвързани операции, които произхождат от Русия и използват тактика на създаване на мрежи от профили, които да заблудят другите за това кои са те и какво правят", заявиха от отдела по киберсигурност във Facebook.

В заявлението се казва още, че свалянето се основава на измамното поведение на тези, които стоят зад акаунтите, а не на публикуваното съдържание.

"Ние споделихме информация за нашия анализ с правоприлагащите органи, политиците и партньорите в индустрията."

Допълнителни 21 заличени от Facebook и Instagram страници са били насочени към Австрия, Балтийските държави, Германия, Испания, Украйна и Обединеното кралство, според калифорнийският интернет титан.

"Тези страници имаха съдържание, свързано с политически въпроси като имиграцията, религията и НАТО", информираха от социалната мрежа.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.