Еврокомисията разработва единна методология за изследването на храните


Еврокомисията разработва единна методология за изследването на храните
Снимка: БГНЕС

3460

В момента се работи по единната методология, по която да се изследват храните, която е финансирана от Европейската комисия. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов в ефира на БНТ по темата със стандарта в качеството на храните в Европейския съюз.

Мнението на страните членки от Източна Европа, които сме потърпевши, е, че трябва да има единно законодателство, с което да се реши този въпрос, поясни Порожанов.

Секторът "Земеделие и храни" винаги е тежък. Помните как над милион и половина яйца бяха унищожени заради фипронила. Като цяло, секторът е много променлив, но например цените на млякото се стабилизираха, каза земеделският министър.

Имаме няколко огнища на птичи грип, които са установени, и предстои да бъдат компенсирани собствениците на домашни животни. Общият размер ще бъде 4 млн. и 800 хил. лв.

Вчера бяха изплатени 73 млн. по акцизната ставка на горивото за земеделските производители. Преди Коледа земеделските производители ще си получат и директните плащания, обяви Порожанов.

Предстоят плащания за плодове и зеленчуци. Там отиват близо 80 млн. годишно. Допълнително се подкрепя производството на памук и някои други култури. Но бих казал, че на първо място е подпомагането на сектор "Животновъдство", каза земеделският министър.

Порожанов коментира и темата с корояда по дървета, като посочи, че са отчетени едни много добри резултати, свързани с обхващането на процеса. До март ще бъде усвоена максимално дървесината, която е заболяла. През февруари и март ще разглеждаме плановете за залесяване на определените места, уточни той.

По време на празниците Агенцията по храните ще има засилени проверки - в складовете на едро, в магазините на дребно и в заведенията, предупреди още земеделският министър.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички