Евгения Банева се оплака от "потресаващите" условия в ареста


Евгения Банева се оплака от "потресаващите" условия в ареста
Снимка: БГНЕС

2923

Условията в т.нар. луксозен арест на „Г.М. Димитров” са потресаващи и може да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията за евроизборите от килията, за да може да види обществеността в какви условия лежат арестантите в Р България, горд член на Европейския съюз. Това каза Евгения Банева преди началото на заседанието на Специализирания наказателен съд, който решава дали да измени мярката й от задържане под стража в по-лека, предаде БГНЕС.

Банева коментира информацията, че е водела контакти с близки от килията.

„Това е поредното нещо, което аз отнасям към предварително обявена за виновна. Защото на 28.12 при акция по намиране на телефона на моя съпруг, подобна акция наречена на арестантски жаргон „пълен тараш“ беше извършена и в моята килия. Нищо не беше открито. Пълният тараш беше последван от още два други пълни тараша няколко дни по-късно. По разпореждане на прокуратурата бях преместена в нова килия, където също бях подложена на около четири нови пълни тараша, някои, от които в стил „Рамбо“, заяви Банева и обясни, че при тараша 6-7 души нахълтват в килията. Те разполагат с метални детектори за откриване на непозволени предмети. По време на акцията се изважда всичко от помещението – дрехи, храни, „обзавеждане“.

„Ако е имало нещо, което е трябвало да бъде намерено, да е било намерено. Иначе всички останали внушения намирам за абсолютна лъжа“, беше категорична Банева.

Прокурорът Мария Дойчева заяви, че съгласно Наказателно-процесуалния кодекс обвиняемите лица нямат задължение да говорят истината и Банева се възползва от това.

„Съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт, нейните съобщенията с мъжа ѝ също, разговорите с децата също, разговорите с представителите на руската страна също“, заяви Дойчева.

Тя добави още, че искането на Банева за промяна на мярката й е поискано по общия ред, а не по здравословни причини. Дойчева обясни още, че ако Банева поиска да води кампанията си от килията, ще ѝ бъде осигурен достъп и прокуратурата няма да ѝ пречи.

Заседанието на спецсъда беше отложено с 1 час, заради искане на Банева и адвокатите й да се запознаят с документацията по делото.

От 6 декември 2018 г. Евгения Банева и съпругът й Николай Банев са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният спецсъд му отказаха.

Междувременно стана ясно, че Инициативен комитет е решил да издигне кандидатурата на Евгения Банева на евровота през май.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички