Ердоган призова турците да зарежат долара и да изберат лирата


Ердоган призова турците да зарежат долара и да изберат лирата
Снимка: Getty Images/Guliver

6220

Турският президент Реджеп Ердоган призова турците да конвертират чуждестранната си валута в турска лира, като ги помоли да "оставят долара", съобщава "Спутник".

"Оставете долара и всичко останалото. Нека се обърнем към парите си, турската лира. Турската лира вече не губи стойност. Нека покажем патриотизма си така", коментира Ердоган.

"В нашата икономика процесът на възстановяване е в разгара си. Всички числа показват това. А още ни казват, че потъваме... Всеки, който повярва в страната и инвестира в нея, спечели и ще продължи да печели", допълва той.

От средата на 2018 г. Турция е изправена пред нарастващи финансови проблеми, като лирата се обезценява след няколко кръга на повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ и на фона на засиленото геополитическо напрежение със своите съюзници от НАТО.

През 2019 г. лирата спадна с още 10%, тъй като турското правителство забави ключовите икономически реформи на фона на нарастващото политическо напрежение в страната.

Миналата година турската национална валута се срина на фона на геополитическото напрежение и влошаването на отношенията със САЩ.

Лирата е под натиск, откакто Белият дом обяви изтеглянето на американските войници от сирийския регион до границата с Турция. Впоследствие военната операция принуди международната общност да осъди действията на Анкара

В средата на септември миналата година централната банка повиши основния лихвен процент с 625 базисни пункта до 24% годишно, което спомогна за укрепването на турската лира. Ердоган обаче беше против вдигането на лихвата и уволни шефа на институцията, с което на практика започна еднолично да решава паричната политика на страната си.

Реджеп Ердоган добави също, че Турция планира да има собствен собствен изтребител, произведен на местно ниво, след 5-6 години и на фона на продължаващ спор със САЩ за закупуване на самолети F-35. Междувременно Анкара преговаряше с Русия за покупката на руски изтребители.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички