Емблематични храни и напитки, които са защитени със закон


Емблематични храни и напитки, които са защитени със закон
Снимка: Thinkstock/ Guliver

6907

Определени храни и напитки са станали нарицателни за региона или страната, откъдето произлизат. На тях се наслаждават не само местните, а и много туристи от цял свят. За да предпазят купувачите от ментета, много държави са приели закони, защитаващи националните им деликатеси. Сред тях са:

Биволска моцарела, Италия

Тя е направена от млякото на италиански сорт биволи и е защитен продукт от 1990 година. Според закона може да се произвежда само в района на Неапол, въпреки че моцарела от биволско мляко се прави по целия свят, включително в Швейцария и Съединените щати.

Пармиджано-Реджано, Италия

Сиренето може да бъде произведено само в региона на Северна Италия – според Европейското законодателство, ако не бъде от тук, не може да бъде наречено Пармиджано-Реджано (или Пармезан). Когато са на една година, ръчно направените пити сирене се проверяват и ако имат някакъв дефект или несъвършенство, не получват специалния етикет. След две години те са готови за продажба.

Бира, Германия

Създаден от Уилям IV, дюк на Бавария, законът определя точните съставки, необходими за варенето на бира: ечемик, хмел, вода, а по-късно мая. Законът помага на Германия да спечели славата си на страната с най-добрата бира. Според настоящите пивовари обаче той им пречи да разгърнат творческото си вдъхновение. Пивовари, които не зачитат закона, добавяйки плодове или подправки, трябва да махнат наименованието „бира“ от етикета.

Текила, Мексико

Много спиртни напитки могат да бъдат направени от агаве, за да бъдат наречени текила, но истинската напитка трябва да има най-малко 51% от специален сорт агаве. В Мексико има регулаторен съвет, който определя стандартите на истинската напитка. Тя може да се произвежда само в рамките на пет региона в Мексико - включително в района на Халиско, където червената вулканична почва е особено добра за отглеждане на агаве.

Бърбън, САЩ

Има някои федерални разпоредби, на които трябва да отговаря напитката, за да бъде наречена бърбън - трява да има най-малко 51% царевица и да отлежава в нови дъбови бъчви, които дават на бърбъна своя отличителен ванилов и карамелен аромат.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички