Елуредите вече ще са с нови, опростени етикети


Елуредите вече ще са с нови, опростени етикети
Снимка:

2977

Етикетите на електроуредите в ЕС вече ще изглеждат по по-опростен начин. Такива законодателни промени прие Европейският парламент.

Промените ще позволят на потребителите по-лесно да избират изделия, които намаляват потреблението и сметките за енергия, е мотивът за решението.

Новата скала от A до G показва енергийната ефективност на домакинските уреди. Потребителите ще видят първите нови етикети със скала, която няма да включва "+" (например А +/ А ++/ А +++) в магазините най-рано в края на 2019 година.

Всяко следващо преобразуване на скалите за нови енергийни етикети ще влезе в сила, когато 30 на сто от уредите, които се продават на пазара на ЕС, попадат в най-високия енергиен клас А, или 50 на сто от изделията, които се продават на европейския пазар, попадат в два от най-високите енергийни класа А и В, се допълва в съобщението на ЕП.

Етикетите ще бъдат отпечатани върху опаковката на уредите, но ще бъдат достъпни и в електронен формат. Потребителите ще могат да търсят и свалят онлайн подробна информация за уредите.

Всяка реклама или техническа информация за даден уред трябва да се отнася до класа за енергийна ефективност и рейтинговата скала на етикета му.

Европейската комисия трябва да създаде база данни за уредите, за да помогне на националните власти да наблюдават спазването на изискванията.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички