Електронните обществени поръчки ще се въвеждат на етапи


Електронните обществени поръчки ще се въвеждат на етапи
Снимка: БГНЕС

2093

Единият вариант е от януари и февруари обществените поръчки да се провеждат изцяло по електронен път. Имаме обаче малки общини, малки институции – затова по всяка вероятност ще действаме „каскадно”, на няколко вълни, вероятно три. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Работи се, на 15 ноември трябва да е готово новото централно хранилище, където да се съхраняват всички бази данни на държавни и общински институции, ще успеем, увери Дончев пред БНТ. Темата стана актуална след срива на Търговския регистър.

По отношение на пътната безопасност, вицепремиерът смята, че "вероятно" ще се създаде отделна агенция под подчинението на Министерския съвет. Дончев обаче каза, че нямало да има назначаване на още чиновници и добави, че новата агенция трябвала да има правото да "предпише" как да работи друга, пряко отговорна институция. Например – установява се лош път, агенцията препоръчва на АПИ да го ремонтира възможно най-бързо. Мисля, че в рамките на годината процесът по подготовка на това звено ще е приключил, каза вицепремиерът.

Относно идеята за кошница с хранителни продукти от първа необходимост на военния министър Красимир Каракачанов, Дончев заяви, че идеята звучи добре, но няма да е ефективна. Всеки, който е бил в бизнеса, знае, че с ловък счетоводител могат да се правят много маневри, каза вицепремиерът. Той не хареса и идеята за диференцирано ДДС, защото пак нямало много да се усети от потребителя, а и можело да има повече измами с ДДС.

Напрежение между институциите не винаги е вредно да има. Не знам дали правилният термин е война – силно напрежение безспорно има. Това каза Дончев, според когото "понякога виждаме" ярка, силно опозиционна позиция на президента, но това е негово решение. Дончев обаче смята, че президентската институция е по-добре да действа по "фините настройки".

Относно промяната на часовото време, вицепремиерът не смята, че трябва да има референдум, а трябвало да има широка дискусия и че изглежда мнението е да останем на лятно часово време. Според Дончев е напълно възможно от пролетта на догодина да сменим на лятно време и да си останем на него.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички