Електронни винетки онлайн - 6 факта за тях, които може би не знаете


Електронни винетки онлайн - 6 факта за тях, които може би не знаете
Снимка: БГНЕС

5481

Електронната система за винетки работи вече повече от месец и за този период станахме свидетели на доста проблеми, но видяхме и доста ползи.

Обсъждането и приемането на тол система в страната беше дълъг процес, в който се чуха всякакви аргументи за и против.

След като това вече приключи и системата заработи е време да обърнем внимание на електронните винетки, тъй като те ще са част от живота ни занапред.

Ето ви 5 факта, които може би не знаете за тях.

1. Те са сравнително нова практика в Европа

България е едва третата страна в Европейския съюз, която въвежда електронна винетка. Останалите две такива държави са Унгария и съседна Румъния. Това означава, че България тепърва ще изпитва и ще добива опит в този вид електронна услуга.

2. Използват се предимно в Централна и Източна Европа

Държавите, в които се използва винетка като форма на пътна такса, освен България, са Австрия, Чехия, Румъния, Молдова, Словения, Швейцария, Словакия и Унгария.

В другите държави от Европа се използват други форми на пътни такси или изобщо не се използват такива.

3. Това е стъпка към изграждането на тол система

Електронните винетки са само част от по-голямата тол система, която ще се изгради в България. Проектът за изграждане ще отнеме 19 месеца, в които ще бъдат доставени и монтирани 500 терминала за регистрация и продажба на еВинетки, както и 100 пункта за претегляне в движение, 100 автомобила за контрол и 500 портала, в които ще се контролират шофьорите. Към всичко това ще бъде изграден и изчислителен център.

4. Изграждането е в сигурни ръце

Системата ще бъде изградена от австрийска компания, която вече е изградила такива в държави като Полша, Чехия, Беларус, Австрия и Швейцария – държави, които имат сходни с нашите тол системи с винетки.

Това гарантира, че изпълнителят има нужния опит, за да изгради една качествена и сигурна система, която да работи безупречно. Очаква се да бъде напълно завършена към края на 2019 или началото на 2020 година.

5. Новата система ще генерира ще генерира значително повече приходи

Поне това твърди вече бившият министър на транспорта и настоящ заместник-министър Николай Нанков. Това са предварителните изчисления на Министерството на транспорта на Република България.

Тези приходи биха били близо тройно повече от сегашните приходи от около 350 милиона лева годишно.

Надеждите са, че тези приходи ще се използват за подобряването на инфраструктурата в България и за доизграждането на ключови транспортни трасета като АМ „Струма“ и АМ „Хемус“.

6. Има само два официални лицензирани продавачи на електронни винетки

Това са официалният сайт на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и официалният лицензиран партньор на агенцията – Vinetki.bg.

Това е важен факт, тъй като в последните седмици в интернет се появиха най-различни измамни сайтове, чиято цел е да крадат трафик или да мамят хората.

Затова преди да закупите вашата еВинетка, уверете се в надеждността на продавача, вижте дали има лиценз за продажба на тази услуга и ако има, от кой е издаден.

Така ще сте спокойни, че няма да сте поредната жертва на всякакви измамници, чиято цел е да направят бърза печалба от възникналата ситуация.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички