Експерти: Глобата за БЕХ ще улесни тези, които смятат, че са претърпели щети на нашия пазар


Експерти: Глобата за БЕХ ще улесни тези, които смятат, че са претърпели щети на нашия пазар
Снимка: iStock/Guliver

2509

Вчерашното решение на Европейската комисия да глоби Българския енергиен холдинг със 77 млн. евро заради злоупотреба с господстващо положение ще улесни всички, които смятат, че са претърпели щети заради ситуацията на газовия пазар в нашата страна. Това коментираха енергийният експерт Атанас Тасев и икономистът Георги Ганев пред bTV.

„Открива се Кутията на Пандора, в Европа има фирми, които само с това се занимават и ще предявяват претенции”, посочи Тасев.

По думите му през разглеждания период не е имало възможност други играчи да използват тръбите на „Булгартрансгаз” заради условията на договорите с руската страна за доставка на газ.

Той отбеляза, че за осъждането ни вина имат и преговарящите при присъединяването ни към ЕС, защото Брюксел не е бил нотифициран за ограничителните условия и така не е било искано изключение от европравилата, заради чието нарушаване сега сме наказани.

Ганев посочи, че обжалване е възможно, но така или иначе глобата трябва да се плати. По думите му освен това сега всеки, който реши да води дела срещу България, ще трябва да докаже претърпени вреди, но не и факт на монополно положение на БЕХ. Той беше категоричен, че не е нужно да се приватизира „Булгартрансгаз”, за да спре злоупотребата с господстващо положение.

Тасев изрази мнение, че ситуацията ще се промени коренно с изграждането на газов хъб, когато ще има различни доставчици и конкуренция. Според него няма риск „Турски поток” да ни заобиколи, защото трасето през Гърция е икономически нецелесъобразно, а има проблеми и в Македония и Италия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички