Експерт: Засегнатите от фалита на "Олимпик" веднага да сключат нови полици


Експерт: Засегнатите от фалита на "Олимпик" веднага да сключат нови полици
Снимка: Pixabay

2149

Много е важно засегнатите от фалита на Застрахователна компания „Олимпик“ да сключат нови полици възможно най-бързо от днес до 18 август, за да са покрити и защитени. Това посочи Светла Несторова, която е председател на Асоциацията на българските застрахователи по повод фалита на кипърското дружество.

Тя уточни, че компанията не е български застраховател. „Регистрирана и лицензирана е в Кипър и работи у нас на принципа на свобода на установяване. Голямата част от портфейла й са застраховките „Гражданска отговорност” – 200 хил. автомобила. Може да кажем, че е кипърска компания, но развива дейността си у нас”, посочи тя пред bTV.

Според съществуващото законодателство на ЕС, надзорът на застрахователното дружество се извършва от страната, в която то е лицензирано – съответно Кипър.

Несторова обясни, че Кипърският надзор е реагирал бързо, преди няколко месеца, но не е била дадена гласност на това. Не се знае дали това е умишлен фалит, но според нейната професионална оценка, този сектор страда от липсата на премии и ниски цени и това е едно логично развитие на нещата, след като почти целия портфейл на тази компания е бил съставен от полици „Гражданска отговорност“.

Несторова обясни, че Кипърския гаранционен фонд ще трябва да обезщети засегнатите граждани у нас. На същия принцип вноските към българския гаранционен фонд ще послужат за обезщетяване при фалит на български застраховател, оперирал в Европа.

Между 15 и 25% ще се увеличи и цената на „Гражданската отговорност“. Несторова обясни, че цената и досега беше недостатъчна и компаниите бележат загуби в тази област.

По думите ѝ тя ще продължи да расте и заради решението на ВКС да се увеличат лицата, които имат право на изплащания. Тя прогнозира поскъпване до 100%.

Припомняме, че вчера стана ясно, че "Олимпик" е изпаднала в несъстоятелност. Заради това близо 200 000 коли у нас остават без задължителната "Гражданска отговорност", а хиляди българи може да не получат обезщетенията си.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички