Експерт: Ваксината срещу морбили защитава на 95%


Експерт: Ваксината срещу морбили защитава на 95%
Снимка: Getty Images/Guliver

2833

Обикновено ваксината защитава. След две ваксини човек е защитен повече от 95%. Когато е ваксиниран с една ваксина, защитата е 80-85%. Ако се заразиш, ще изкараш болестта леко, но можеш да заразиш и други хора. Това обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Ваксината срещу морбили (МПР) се поставя първо на 13 месеца, а втората – на 12-годишна възраст.

Не е възможно здрав човек да пренесе морбили от болен на здрав. За да заразиш някого, трябва да си болен, поясни Кантарджиев. Попитан дали хората с една ваксина трябва да правят втора, особено след като е минало времето за втора имунизация, лекарят каза, че няма нужда от втора имунизация, визирайки хора на 25-30-35-40 години, които имат само едно поставяне на ваксина.

По думите на Кантарджиев помещенията, в които стоят малки деца, трябва да се проветряват. До една година контактите с други деца, особено по-големи, трябва да са минимални, подчерта професорът пред Нова телевизия. Най-опасна е болестта за деца до 1 годинка, добави той.

Специалистът каза и, че разпространението на вируса е най-широко в момента в Румъния, Италия, Германия и Великобритания – с по няколко хиляди случая.

Случаят с починалото бебе в "Столипиново"

Бебето Ставри, което почина от морбили е било на 9 месеца. Това стана ясно от думите на дядото и бащата на детето.

Пред bTV дядото обвини лекарите, че не са лекували детето. По думите му Ставри се е разболял на 29 март. То е постъпило в болницата в висока температура. След три дни казаха, че е с морбили. Посиняваше. Детето получаваше пристъпи по 5-6 пъти, не е имало адекватен отговор от страна на медицината. Препоръчаха ни да го лекуваме в Инфекциозна болница, разказа човекът.

Според бащата последните два дни се е разбрало, че бебето има морбили. Той се оплака, че не е бил пуснат да остане до сина си, докато е бил в лечебното заведение.

Не съм запознат със случая, но най-вероятно детето е починало заради усложнение от морбили – пневмония. Тежката пневмония се овладява много трудно, поясни Кантарджиев. По думите му морбили е опасна точно заради това - сериозни усложнения.

За периода 17.03 – 06.04.2017 г. в РЗИ Пловдив са регистрирани 30 случая с диагноза морбили. При извършеното лабораторно изследване потвърдени са 18 случая. За останалите се чака резултат.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички