Експерт: Ще трябва по-строг контрол на храните след приемането на СЕТА

Експерт: Ще трябва по-строг контрол на храните след приемането на СЕТА
Източник: Getty Images/Guliver

Контролът над хранителните стоки на граничните пунктове на страната не е достатъчен. Това твърди Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Тя изрази съмнения, че ако България ратифицира търговското споразумение с Канада СЕТА едва 10 процента от месото, което се внася, ще бъде проверявано при условие, че в момента проверките са на 20% от вноса на тази стока, предаде "Дарик".

Според Ваня Григорова, ако страната ни все пак ратифицира споразумението СЕТА, трябва да настоява за по-прецизно етикиране на продуктите от Канада, защото например канадските производители обработват пилешкото месо с хлор и с хормони - много стоки. В Евросъюза продукти, съдържащи над 0,9 процента ГМО, задължително трябва да се отбелязват върху етикета, но под този процент няма изрично изискване, поясни Ивайло Попов, експерт от сдружение "За Земята".

"Няма контрол на ГМО, когато става въпрос за вътреобщностни сделки, освен случайните проби, които БАБХ прави периодично и в не чак толкова голям брой в търговската мрежа. На границата ни няма контрол, което означава, че например канадски продукт, който е внесен в Германия и оттам пристига в България, практически не се контролира на границата. Проблемът е със съдържанието под 0,9% ГМО, особено на соеви и донякъде царевични продукти. В редица продукти те се откриват, етикетират се, гражданите не знаят, всичко е законно. Рискът от все по-голям внос на такова ГМО при засилване на вноса, особено на рапица, тъй като Канада е добър производител на рапица, означава, че най-вероятно ще има увеличение и на продуктите, съдържащи под 0,9% ГМО", обясни Ивайло Попов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.