Експерт: Предстои глобална рецесия, за която светът няма отговор


Експерт: Предстои глобална рецесия, за която светът няма отговор
Снимка: iStock/Guliver

4119

Има голям шанс световната икономика да се запъти към рецесия през 2019 г., смята икономистът и Нобелов лауреат Пол Кругман.

Пазарите са все по-притеснени от възможността за сериозен икономически спад през следващите месеци, тъй като продължителната търговска война между САЩ и Китай влошава настроенията на потребителите и бизнеса.

Повечето икономисти и бизнес елити имат консенсус за забавящия се растеж, но политиците изразяват известна надежда за меко кацане, а не за пълна рецесия. Пол Кругман обаче подхожда скептично към подобен сценарий.

"Мисля, че има доста добър шанс да имаме рецесия в края на тази (или) през следващата година", предупреждава Кругман по време на Световната правителствена среща на върха в Дубай.

Специалистът по международни търговски модели смята, че е малко вероятно икономическият спад да бъде предизвикан от само "едно голямо нещо". До забавянето по-скоро може да се стигне след поредица от икономически проблеми.

Една от най-опасните области е данъчната реформа на Доналд Тръмп, която според Кругман "не е много ефективна". Балонът на растежа, надут в технологичната сфера, пък може да се спука.

Властите, определящи икономическите политики, масово не са подготвени за подобен сценарий. "Основната грижа винаги е била, че нямаме ефективен отговор, ако нещата се забавят", посочва Кругман.

"Мястото, което в момента изглежда наистина близо до рецесия, е еврозоната", предупреждава той, цитиран от CNBC.

В края на миналата седмица Европейската комисия рязко понижи прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през 2019 и 2020 г. Според Комисията ръстът на еврозоната ще се забави до 1.3% тази година от 1.9% през 2018 г. и се очаква да се възстанови до 1.6% през 2020 г.

Предвиждането е значително по-мрачно от предишната прогноза на ЕК, публикувана през ноември, когато Брюксел очакваше валутният блок от 19 държави да нарасне с 1.9% през тази година и с 1.7% през 2020 г.

Новината изостри опасенията, че глобалната икономическа криза се разпространява в Европа.

Според Кругман нито един експерт (включително и самият той) не успява да предвиди тези повратни точки.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички