Експерт: Няма общоприета дефиниция за търговска война


Експерт: Няма общоприета дефиниция за търговска война
Снимка: iStock/Guliver

2587

Към момента може да се говори за търговски противоречия, защото няма общоприета дефиниция за търговска война. Тя настъпва, когато голяма страна започне да налага търговски ограничения, а след това настъпват ответни мерки от страните, които са търговски партньори. Те бързо ескалират и това води до съществено ограничаване на световната търговия. Това коментира доц. д-р Паскал Желев, преподавател МИО в УНСС, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Търговските ограничения на администрацията на президента Тръмп бяха въведени при соларните панели и пералните машини, след това при стоманата и алуминия. „Сега започва разследване, което може да доведе до нови търговски ограничения в областта на автомобилите и техните части“.

Ограничения за соларни панели има и в ЕС, но там обосновката е, че Китай силно субсидира това производство. Желев поясни още, че Китай дълги години целенасочено насърчава тази индустрия и успява да се превърне във водещ световен производител. По думите му повече от десетилетие трае тази целенасочена подкрепа на сектора от китайското правителство и вече е възможно китайските производители да са достатъчно конкурентоспособни и възползвайки се от икономиите и мащаба на световният пазар да продават на най-ниска цена.

„Най-лошият сценарий би бил, ако наистина се започне такава ескалация на търговските ограничения. Тоест търговските партньори на САЩ да отговорят с ответни мерки, а Тръмп да наложи и други ограничения на търговски позиции. По този начин световната търговия ще се намали, като се ограничи световното търсене. Това ще е риск за глобалната икономика. Най-добрият сценарий би бил, ако Тръмп преосмисли протекционистичната си политика и започне да решава този проблемите с търговски дисбаланс с други инструменти“, допълни специалистът.

 

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички