Експерт: Доходността от наем е над 10 пъти по-висока от лихвата при депозит

Експерт: Доходността от наем е над 10 пъти по-висока от лихвата при депозит
Източник: БГНЕС

Очакваме с 30% повече българи да изберат да купят второ собствено жилище. Това коментира Красимир Борисов, експерт по недвижими имоти и член на Асоциацията на Бизнес Експертите в България.

"Налице са рекордно ниски лихви по депозитите и увеличение на средната работна заплата за страната, което опосредства все по-достъпната покупка на собствено жилище с помощта на ипотечен кредит", каза Борисов.

Малките имоти са сред най-предпочитаните. Те са леснодостъпни, а и доходността от наем в момента е над 10 пъти по-висока от лихвата при депозит в банка, което ги прави изключително подходящи и с инвестиционна цел, според експерти.

Нещо повече, размерът на наемите през 2015 г. не се промени драстично и гонеше през цялата година ръстът в цените на имотите – тенденция, която очакваме да се запази и през 2016 г. Данните сочат, че следващите няколко месеца ще открият ясно две групи потребители на пазара – едните ще купуват собствено жилище, защото имат стабилни доходи и ясни планове за развитието. Те ще се възползват от ниските лихвени проценти и ще купят имот. Другите ще предпочетат да живеят под наем, защото все още нямат стабилни доходи, за да покрият ипотеката или планират да сменят местожителството си.

"Покупката на имот става все по-изгодна спрямо живота под наем в срок от 20 години, няма спор, но преди да се обвържат финансово за толкова дълъг период от време, все по-належащо става потребителите да са информирани и да притежават специфични познания, за да вземат информирано решение. Как да познават пазара, как да открият най-добрите имоти, как да купят и продадат имот без агент и излишни комисионни и как да се предпазят от злоупотреби, това са само част от отговорите, които ще дадем в рамките на семинара “Златните правила при сделки с имоти” допълва Борисов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 49

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.