Експерт: България трябва да има план "Б" с или без газ от Украйна


Експерт: България трябва да има план "Б" с или без газ от Украйна
Снимка: БГНЕС

3262

Визитата на премиера Бойко Борисов в Москва е като спасителна акция. Думата на президента Владимир Путин е по-силна от писмен документ. С или без газ през Украйна България трябва да има план „Б“. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БГНЕС.

Според него от посещението на премиера в Русия са произлезли само ползи.

"Русия е наш основен доставчик на свежо ядрено гориво, технологии и газ. Ако всъщност останем без газ, тогава стои въпросът - какво правим? През 2016 година беше оповестено, че до края на следващата година ще съществува Трансбалканския газопровод и след това се прекратяват доставките – независимо от това, че имаме договор с Русия за доставки на газ до 2022 година и за транзит – до 2030 година. Между другото, слушах експерт, които разказа, че проблемът с доставките на „синьо гориво” през Украйна не е толкова геополитически, а технически, т.е. системата не може да пропуска безпроблемно допълнителните количества газ, както е транзитирала досега. За да може да бъде приведена в съответствие газотранзитната система на Украйна са нужни огромни инвестиции за модернизация на инфраструктурата, които към момента не е готова да направи. Така че визитата на Борисов в Москва е като спасителна акция", каза Тасев.

"Ползата за страната е договарянето на втората тръба на „Турски поток”, предназначена за Европа, да минава през наша територия вместо да се движи по маршрута на Трансадриатическия газопровод. Що се отнася до въпроса ви дали има негативи – когато става въпрос за преговори, нормалният двустранен процес приключва тогава, когато и двете страни са доволни от резултатите. В дадения случай, ако гледаме за „Турски поток”, минаването на тръбата по територията на Гърция е по-проблемно за Русия от финансова гледна точка. Проблем „Газпром” има и през италианска територия. В нашия случай тръбата ще достига до нашата граница. След това газът ще минава частично по изпразнената от съдържание газопреносна система, след като инвестираме в пускането на интерконектора", допълни той.

Според експерта думата на руския президент Владимир Путин за енергийните проекти е по-силна от който и да е документ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички