Експерт: Биткойнът сам по себе си е спекулация


Експерт: Биткойнът сам по себе си е спекулация
Снимка: Getty Images/Guliver

4325

Биткойнът сам по себе си е спекулация. Има една хубава технология зад себе си - блокчейн, която е за дистрибутиране на данни. Всяка транзакция се записва, всеки от потребителите има копие, трудно се манипулира. Това каза Александър Алтънбашев, ИТ специалист, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Блокчейн е много хубаво нещо като технология, но самият биткойн не е нещо физическо и не ви носи нищо, освен чистата спекулация с него. Вие днес го купувате на една цена, надявате се утре да стане двойно, тройно или петорно. Чисто практически или като технология биткойнът далеч не е най-доброто, което е на пазара", допълни експертът.

"Идеята на криптовалутите е да има начин хората да трансферират по-лесно пари, като се избегнат таксите на посредниците. Въпреки че посредничеството все пак не може да бъде избегнато, защото за да се обърнат в долари или левове, отново има нужда от посредничество на банка, докато не са навлезли напълно. Така че, към момента не бих казал, че криптовалутите отговарят напълно на дефиницията за пари. Парите са универсално обменно средство, а нито една от криптовалутите към момента не отговаря на това условие, нито една от тях не е навлязла напълно в бита на хората", каза още той.

Може да се използва като интересна инвестиция, заяви гостът, но добави, че "човек трябва да вкарва пари, които може да рискува да загуби. Това е най-добрият вариант при сегашната ситуация, защото все още цените са високи, волатилността все още е висока. Шансът да изгубите парите си е много висок".

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички