Експерт: 1000 лева за "Гражданска отговорност" не са плашило


Експерт: 1000 лева за "Гражданска отговорност" не са плашило
Снимка: БГНЕС

3168

1000 лв. за застраховка "Гражданска отговорност" не са плашило. Това е и ролята ни – да предупредим политиците и потребителите за това какво може да се случи и какви може да са последиците от промяната в правната среда, която настъпи при нас с тълкувателното решение на ВКС. Това каза Константин Велев, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

"До това решение съдебната практика от десетилетия беше относителна постоянна. Обезщетяваха се само най-близките. С разширяването на кръга с лицата, които имат право на такива обезщетения, това няма как да не се отрази на цената на застраховката", поясни той.

"Досега застрахователите успяваха да компенсират загубите с другите продукти, които предлагат. Оттук нататък обаче ситуацията ще бъде различна и при новите обезщетения, които се очаква да се плащат, разчетите показват едно много сериозно увеличение", уточни Велев в интервю за Нова телевизия. 

Според Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), трябва да има таван на обезщетенията "за болка и страдание". Тя каза пред bTV, че следва да има обезщетение от икономическа гледна точка - например ако си отиде родител на две деца, обезщетението да е по-голямо, ако си отиде човек без деца, който обаче има съпруга.

"Хората просто си бранят печалбата, която рискуват да стане по-малка. Искам да видя застрахователите със същата сплотеност да вършат нещо за пътната безопасност." Това каза баща, чието дете е загинало на пешеходна пътека.

"Ние избираме по-лесния път – да взимаме повече да даваме по-малко. Сега ще ви говорят как не сме разбрали, как това е само за неимуществени вреди, отделно щял да бъде за имуществени. Ще ви говорят за практиката в другите европейски страни, няма такова нещо. Лесно всеки може да ги провери", каза още бащата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички