Единият от потенциалните инвеститори на АЕЦ "Белене" иска да е само доставчик


Единият от потенциалните инвеститори на АЕЦ "Белене" иска да е само доставчик
Снимка: Министерство на енергетиката

3090

Оказа се, че възможните инвеститори на АЕЦ "Белене" са с един по-малко от тиражираните от властта. Всъщност интересът на френската компания "Фраматом" към проекта бил не в ролята на вложител, а на изпълнител на определени дейности. Това стана ясно от изказване на представителя на фирмата за България Станислав Георгиев.

"Фраматом" не може, това не е подходът на компанията да бъде инвеститор. Компанията винаги е осигурявала услуги. Що се отнася до проекта "Белене", "Фраматом" би имал интерес да участва в проекта със същия обем от дейности, които бяха определени за него до 2012 година, когато се прекрати проектът", обясни той, цитиран от БНР.

"Фраматом" би могъл да потърси възможност за осигуряване на финансиране на обема от дейности, които евентуално той ще изпълни в проекта "Белене", но това не е инвестиране", каза Георгиев, който участва на международната ядрена конференция, организирана от "Булатом".

От Министерството на енергетиката съобщиха за интереса на френската компания към "Белене" в средата на май след участието на ресорния министър Теменужка Петкова на международен ядрен форум.

По-рано днес Народното събрание вдигна мораториума на проекта, наложен през 2012 г. Съгласно предложението на управляващите, начело с ГЕРБ, кабинетът има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Според приетите текстове реализацията на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции – без договори за задължително изкупуване на енергия, без преференциални цени.

Теменужка Петкова пък уточни, че АЕЦ "Белене" може да бъде готова до 7 - 8 години. Според нея, след днешната подкрепа за проекта от българския парламент, ръцете на правителството вече са развързани, а работата по реализирането му може да започне.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички