ЕЦБ няма да спира своите стимулиращи финансови политики


ЕЦБ няма да спира своите стимулиращи финансови политики
Снимка: Getty Images

3198

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да продължи да провежда стимулиращата си парична политика в подкрепа на икономиката на еврозоната и отбеляза, че ценовият растеж (потребителската инфлация) не дава сигнали за възстановяване. Това стана ясно от стенограма от нейното последно заседание.

„Точно поради тази причина е изключително важно да бъде запазена в значителна степен паричната подкрепа, която отговаря на последните прогнози на нашите експерти. Не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на Управителния съвет да осъществява покупки на активи в съответствие с последните решения и да бъдат предприети допълнителни мерки, ако това е необходимо, за да бъдат изпълнени целите на банката за ценова стабилност“, посочва ЕЦБ.

Протоколите от заседанието обаче показват, че централните банкери са предупредили за нарастващи предизвикателства относно количеството еврооблигации, достъпни за покупки от страна на банката при осъществяване на целия размер на програмата за количествени улеснения от 1,7 трлн. евро, но въпреки това са дали индикации, че при необходимост тази програма може отново да бъде разширена.

Краят на програмата за покупки на държавни облигации в еврозоната за 80 млрд. евро на месец е планиран за март 2017-а година. Президентът на банката Марио Драги заяви на пресконференция след края на септемврийското заседание, че нейните служители ще преразгледат параметрите на програмата, за да се гарантира, че няма да бъдат изчерпани облигациите, купувани от ЕЦБ, информира БНР.

Членовете на Европейската централна банка предупредиха, че основната инфлация все още не показва убедителни признаци на трайно повишение и изразиха опасения относно слабите печалби на банките и на техните акции, което е възможно да ограничи бъдещото кредитиране на икономиката. Освен това посочиха, че е твърде рано да се каже дали неблагоприятните прогнози за въздействието на Brexit върху икономическия растеж са били надценени.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички