ЕЦБ настоява за справяне с лошите кредити в еврозоната


ЕЦБ настоява за справяне с лошите кредити в еврозоната
Снимка: Getty Images/Guliver

2790

Банките в еврозоната трябва да положат повече усилия за справяне с лошите кредити. За това призова Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Bloomberg.

Необслужваните заеми в региона са за почти 1 трлн. долара.

Банковият надзорен орган за пръв път обяви времеви ограничения за това колко бързо кредиторите трябва да заделят капитал за заеми, станали лоши. Насоките, публикувани днес, са поредният опит на властите да се справят с проблем, който все още ограничава способността на банките да дават кредити и да отбележат печалба десетилетие след финансова криза.

Кредиторите трябва напълно да покрият необезпечената част от необслужвани заеми в рамките на две години, като лимитът е седемгодишен при гарантираните кредити, заяви ЕЦБ. Насоките за заеми, които стават лоши след 1 април, ще бъдат налагани към банките за всеки отделен случай. Въпреки това кредиторите ще трябва да се отчитат пред ЕЦБ за провизиите си срещу необслужвани дългове едва от началото на 2021 г., заяви базираната във Франкфурт банка.

Мерките бяха подложени на засилено лобиране и изправят Италия, която има най-голям товар от лоши заеми, срещу страни като Германия, които искат да разширят насоките към вече натрупаните необслужвани заеми. Италианските централните банкери и финансисти се противопоставиха на оригиналното предложение на ЕЦБ, заявявайки, че то ще застраши банковото кредитиране и икономическото възстановяване на Европа.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички