ЕС забранява прахосмукачките с мощност над 900 вата


ЕС забранява прахосмукачките с мощност над 900 вата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

5069

Европейската комисия забранява прахосмукачките с мощност над 900 вата. От 1 септември всички уреди за почистване трябва да са с по-малка мощност и не толкова шумни.

Решението за ограничението е взето от Европейската комисия още през юли 2013 г. като е мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия. Тогава бе спряна продажбата на домашните уреди с мощност над 1600 вата, припомня "Дарик".

Във всички страни членки на Европейския съюз от септември се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата.

Прахосмукачките с по-висока мощност ще бъдат забранени за внос. Вече наличните в големите вериги уреди ще може да се продават до изчерпването им, като ще трябва с документи да се докаже, че са доставени преди 1 септември.

Въвеждането на ограничението е малко вероятно да се отрази на търговията. Повечето производители от няколко години пускат на пазара двигатели с мощност по-малка от 900 вата, коментират привърженици на мярката.

Противниците й обаче твърдят, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия.

Освен с по-малка мощност, уредите трябва и да не са толкова шумни. Новата техника за почистване не трябва да бъде по-шумна от 80 децибела. Сега масово разпространените прахосмукачки могат да стигнат и до 95 децибела.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички