ЕС ще предложи на Великобритания споразумение като никое досега


ЕС ще предложи на Великобритания споразумение като никое досега
Снимка: Getty Images/Guliver

2264

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние потвърди желанието на Съюза да сключи партньорско споразумение с Великобритания с безпрецедетен обхват след Brexit, предаде AFP.

"Готови сме да предложим партньорство, каквото досега никога не е имало с трета страна", заяви Барние на среща в Берлин с германския министър на външните работи Хайко Маас.

Това партньорство би се опирало на четири стълба: търговия, амбициозно споразумение за свободен обмен, конкретни споразумения в сектори от общ интерес, като авиацията и вътрешната сигурност, и външна политика и външна сигурност, уточни главният преговарящ на ЕС.

Според Барние тези елементи са предварително условие за всякакво бъдещо споразумение. "85 процента от работата" с британците вече е свършена, отбеляза той.

Германският външен министър подчерта, че евентуалното споразумение между Брюксел и Лондон при всички положения трябва да гарантира, че няма да има "твърда" граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, съобщи bTV.

По-рано ЕС и Великобритания изразиха желание да не бъде възстановен граничният контрол на острова, поради опасения от политически напрежения. Всяка от двете страни обаче отхвърли досегашните предложения на другата по въпроса.

Британският министър за Brexit Доминик Рааб междувременно заяви, че е възможно Великобритания и ЕС да не спазят самоналожения си краен срок за постигане на споразумение до октомври, предаде Асошиейтед прес.

Рааб все пак добави, че остава "упорит оптимист", че ще има постигнато споразумение преди излизането на Великобритания от ЕС на 29 март догодина.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички