ЕС ще наложи данък за вредните емисии, за да гони климатичните си цели


ЕС ще наложи данък за вредните емисии, за да гони климатичните си цели
Снимка: Getty Images/Guliver

4467

Лидерите на ЕС се съгласиха на редовната си среща на върха да защитят европейския бизнес, който ще върви по пътя на въглеродно неутралната икономика, като въведат "данък въглерод" върху вноса от по-малко регулирани доставчици. Това заяви представител на Франция, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

Френският представител каза, че това ще включва механизъм за "данъчно облагане на чуждестранни продукти на европейските граници, които не спазват същите правила за климата като европейските фирми".

Европейската комисия подготвя законодателство, за да заложи своя план за растеж на "Зелената сделка" и цел до 2050 г. за въглеродно неутрална икономика.

Припомняме, че т.нар. "Европейска зелена сделка" беше представена през последните два дни от Европейската комисия в Европейския парламент. Сегашните цели на ЕС по отношение на климата до 2030 година ще струват 260 млрд. евро годишно допълнително като инвестиции, а поне 25% от дългосрочния бюджет на ЕС ще отива за борба с климатичните промени. Затова и Европейският съвет приветства ангажимента на на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да даде 1 трилион евро за климатични проекти в периода 2021 - 2030 година. Предвижда се да има транзитен механизъм за регионите, които трябва да платят най-голяма икономическа и социална цена. През март 2020 ЕК ще обяви т.нар. Климатичен пакт, за да даде глас и на европейските граждани по въпросите на зелената икономика. А в рамките на 100 дни Брюксел ще представи предложение за Европейски климатичен закон, както и Стратегия за биодиверсификация, нова Индустриална стратегия и екшън план за кръгова икономика. Хоризонтът на всички тези инструменти е 2050 година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички