ЕС ни дава 111 млн. лева за справяне със замърсяването на въздуха


ЕС ни дава 111 млн. лева за справяне със замърсяването на въздуха
Снимка: БГНЕС

1821

България получава над 111 млн. лева от европейските структурни и инвестиционни фондове за разработване на мерки за по-чист въздух. Това става ясно от писмен отговор на екоминистъра Нено Димов в отговор на депутатско питане, предаде БГНЕС. Средствата допълват тези от държавния бюджет.

Министърът уточнява, че парите не отиват във всички общини, а до няколко, които отговарят на определени критерии от Европейската комисия. Нено Димов специално внимание отделя върху Горна Оряховица, която е сред водещите със завишени прахови частици в повечето дни от годината.

Министърът припомня, че през 2016 г. от Общинският съвет в Горна Оряховица приема актуализирана Програма за управление и подобряване качеството на атмосферния въздух и план за действие в периода 2015-2020 г.

„Въпреки всички предприети действия от кмета на общината по разработване, актуализация и изпълнение на съответните мерки в програмата, не е постигнато съответствие с нормите. В тази връзка, до момента няма наложена санкция“, отбелязва Димов.

Министерство на околната среда и водите приветства ангажираността на всички заинтересовани страни в този процес - както представители на законодателната власт, така и на местната и на централна изпълнителна власт. Активността на общинско ниво следва да продължава в посока изпълнение на заложените мерки в програмите за качество на атмосферния въздух. На централно ниво продължават действията по осигуряване финансирането от Европейските структурни и инвестиционни фондове на мерки за подобряване качеството въздуха, обещава министърът.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички