ЕС може да въведе визи за британски граждани


ЕС може да въведе визи за британски граждани
Снимка: iStock/Guliver

2404

Европейската комисия подготвя план, който може да доведе до въвеждане на визов режим за гражданите на Обединеното кралство след излизането на страната от структурите на Общността. Това съобщава електронното издание Politico, цитирано от "Фокус".

Предложението е включено в списък с предложения за изменения на законите и подзаконови актове. Документът е представен пред евродепутатите от генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер миналата седмица. Дали обаче той ще влезе в сила, зависи преди всичко от резултатите от преговорите за Брекзит. Според Зелмайер обаче, в оставащите 27 държави от Блока са необходими законодателни промени в осем различни области на политиката, за да бъдат смекчени последиците от напускането на Великобритания. Преходният период изтича през януари 2021 г., но не е изключено Лондон да излезе от клуба на Брюксел още през март следващата година - без да сключи споразумение.

По отношение на визите, документът предлага промяна в регламента на ЕК относно визовата политика на ЕС за трети страни и поставя Обединеното кралство в списъка с държавите, за които се изисква виза.

До датата на оттегляне и по време на преходната фаза настоящите имиграционни споразумения за британски граждани ще бъдат в сила, което означава, че те няма да се нуждаят от визи, за да пътуват до други държави от Общността. Но какво ще бъде положението за британците, пътуващи до Европа след изтичането на преходния период, към момента остава неясно.

Представител на ЕС, запознат с преговорите за Брезит, поясни за изданието, че предложението за въвеждане на визи за британците ще трябва да получи одобрението на ЕП и Европейския съвет.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички