ЕС към Западните Балкани: Внимавайте с парите от Китай


ЕС към Западните Балкани: Внимавайте с парите от Китай
Снимка: iStock/Guliver

5313

Европейският съюз има намерение да активизира диалога с държавите от Западните Балкани, за да обясни предимствата от финансирането чрез преките главни инструменти за инфраструктурните проекти на ЕС. В същото време се отправя призив към тези страни при привличането на инвестиции от други партньори, които помагат на региона, да отделят специално внимание да бъдат изпълнявани стандартите на ЕС.

Говорителката та ЕС Мая Коциянчич, заяви, че финансирането на инфраструктурни проекти от Европейския съюз включва предоставянето на безвъзмездна помощ и кредити с атрактивни лихви. Този подход е различен от китайското финансиране, което се предоставя изключително под формата на заеми със значителни финансови последици. Затова е необходимо правителствата да бъдат внимателни тези инвестиции да не доведат до висока задлъжнялост икономиките, което може да доведе до контрол върху трансфера на стратегически средства и ресурси в бъдеще.

Регионът на Западните Балкани имат ясна европейска перспектива и е ясно, че част от този процес включва модернизация на инфраструктурата в тези държави.

Според ЕС, инвестициите в региона трябва да бъдат съобразени с високите стандарти за обществени поръчки и прозрачност. Подчертава се, че Европейският съюз очаква партньорите от Западните Балкани да изпълнят ангажиментите си в съответствие със споразуменията за стабилизиране и асоцииране, особено по отношение на държавната помощ и обществените поръчки, както и да защитят фискалната устойчивост на техните икономики и инвестиции.

Май Коциянчич подчерта, че ЕС е най-големият партньор на региона по отношение на търговията и инвестициите: 70 % от търговския обмен на страните от Западните Балкани е с ЕС, а 60 % от преките чуждестранни инвестиции в региона идват от Евросъюза.

В същото време по-малко от 6 % от търговията и чуждестранните инвестиции в региона са от Китай, пише БГНЕС.

От 2015 г. насам Европейският съюз засили подкрепата си за развитие на свързаността в региона с над 3,2 милиарда евро инвестиции, които дадоха възможност за разкриване на нови работни места и за интегриране на инфраструктурата на региона към паневропейската мрежа с цел увеличаване на икономическия потенциал и конкурентноспособността на региона.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички