ЕП постави нови цели за ВЕИ и енергийна ефективност

ЕП постави нови цели за ВЕИ и енергийна ефективност
Източник: iStock/Guliver

Европейският парламент (ЕП) гласува обвързваща цел за 2030 г. за възобновяеми енергийни източници - 32%, и индикативна цел за енергийна ефективност - 32.5%), които следва да бъдат постигнати до 2030 година. Днес, 13 ноември, ЕП потвърди предварително постигнатото през юни съгласие със Съвета на ЕС относно енергийната ефективност (434 гласа „за“, срещу 104 „против“ и 37 „въздържал се“), възобновяемите източници (495 гласа „за“, срещу 68 „против“ и 61 „въздържал се“) и управлението на Енергийния съюз (475 гласа „за“, срещу 100 „против“ и 33 „въздържал се“) - три основни законодателни досиета, които са част от пакета от мерки "Чиста енергия за всички европейци".

До 2030 г. енергийната ефективност в ЕС трябва да се подобри с 32.5%, като делът на енергията от възобновяеми източници трябва да представлява поне 32% от крайното брутно потребление в ЕС. И двете цели ще се преразгледат преди 2023 година и могат само да бъдат увеличени, но не и намалени.

По-ниски сметки и собствена енергия

За пръв път държавите членки ще бъдат задължени да предложат специфични мерки за енергийна ефективност в полза за онези, които са засегнати от енергийна бедност.

Освен това, държавите-членки трябва да осигурят правото на гражданите да генерират възобновяема енергия за собствено потребление, да я съхраняват и да продават излишъка от продукцията.

Второ поколение биогорива

До 2030 г. поне 14% от горивата за превозни цели трябва да идват от възобновяеми източници. Става въпрос обаче за биогорива, които не поставят под риск земеделието (растения, които преобразуват пасища и гори). Биогоривата от първо поколение трябва да се премахнат до 2030 година в ЕС.

Ново управление за постигането на Енергийния съюз

Всяка държава членка трябва да представи 10-годишен интегриран национален план за енергетиката и климата с национали цели, приноси, политики и мерки до 31 декември 2019 година, както и на всеки 10 години след това.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.